Podcast

Το podcasting γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, με τους bloggers να δημοσιεύουν τουλάχιστον ένα podcast την εβδομάδα στο blog τους ή στα άρθρα τους.

       

 

Τι είναι το podcast;

Τα podcast σκέψου τα ως ηχητικά άρθρα, σαν εκπομπή ραδιοφώνου, που την κατεβάζεις και την ακούς όποτε εσύ θες, χωρίς να προαπαιτείται να περιμένεις να την ακούσεις μια συγκεκριμένη ώρα και μέρα, όπως γίνεται στο ραδιόφωνο, όπως το ξέρουμε.

Τα podcasts, σε αντίθεση με το ραδιόφωνο, είναι on demand, δηλαδή μπορείτε να τα ακούσετε όταν θέλετε εσείς.
Απο την άλλη μεριά, απο την πλευρά του παραγωγού, δεν είναι πια προαπαιτούμενο να δουλεύεις σε ραδιοφωνικό σταθμό για να έχεις εκπομπή.

Μπορείς να ηχογραφείς την εκπομπή σου και να την ανεβάζεις στο site ή στο Facebook page σου σε μορφή podcast και οι ακροατές σου να την κατεβάζουν και να την ακούν όποτε αυτοί θέλουν.

Οι bloggers μιλάνε σε αυτά για να καλύψουν ερωτήματα των αναγνωστών τους, για να εμπνεύσουν κόσμο, για να καλύψουν ειδησιογραφικά θέματα, για να μην γράφουν άρθρα, για να καλύπτουν μεγάλες συζητήσεις και πάει λέγοντας.

Φυσικά, θα αναρωτιέστε γιατί τα podcasts είναι τόσο δημοφιλή αφού τα mp3s, το διαδικτυακό ραδιόφωνο και τα audio blogs υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό στο internet. Αυτό που κάνει τα podcasts μοναδικά είναι ότι μπορείτε να τα κατεβάσετε αυτόματα στον υπολογιστή σας ή στο κινητό σας τηλέφωνο πανεύκολα. Και κάθε πρωί που ξυπνάτε να έχετε νέα podcasts να ακούσετε, ενώ κάνετε την πρωινή σας γυμναστική ή ενώ οδηγείτε για τη δουλειά.

 

Τι θεματολογία έχουν τα podcasts;

Για τα πάντα. Υπάρχουν podcasts για ποικίλα ενδιαφέροντα από τον αθλητισμό και τα κόμικς έως τα βιβλία, τα αυτοκίνητα και τον κινηματογράφο.

 

Που μπορώ να τα βρω;

Ίσως έχετε δει τα μικρά πορτοκαλί εικονίδια για subscription σε ορισμένες ιστοσελίδες. Π.χ. τα blogs χρησιμοποιούν αυτό το feed για να προσφέρουν το νέο περιεχόμενο στους εγγεγραμμένους χρήστες. Με τον ίδιο τρόπο, πραγματοποιείται και η εγγραφή στα podcasts. Δεν χρειάζεται να καταλάβετε ούτε πώς λειτουργεί, ούτε να ανησυχείτε για το αν υπάρχουν νέα podcasts. Με την εγγραφή, αυτό γίνεται αυτόματα. Είναι σαν να κάνετε μια συνδρομή σε ένα περιοδικό ή στο Netflix. Παρόλα αυτά, η εγγραφή δεν είναι υποχρεωτική .

Apple – Google – Spotify  διατηρούν και διακινούν τίς  μεγαλύτερες λίστες  podcasts.

Οι ακροατές εκεί θα βρούν τα πάντα που ψάχνουν.

Οι δημιουργοί εκεί θα ανεβάσουν το περιεχόμενό τους.

Με το podcast έχετε τον πλήρη έλεγχο: μπορείτε να κάνετε rewind, να το ακούσετε ξανά και ξανά, να το σταματήσετε, να το αποθηκεύσετε για το μέλλον ή να το διαγράψετε.

Στον υπολογιστή, το να ακούσει κανείς ένα podcast είναι τόσο εύκολο όσο το να κάνεις κλικ στο play.

 

Πώς λειτουργεί το podcast;

Το Podcasting αναφέρεται στη διαδικασία δημοσίευσης εκπομπών στο διαδίκτυο με τη δυνατότητα των ενδιαφερόμενων ακροατών να εγγραφούν συνδρομητές και να λαμβάνουν τα νεοεμφανιζόμενα επεισόδια αυτόματα στον υπολογιστή τους. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το Podcast ονομάζεται RSS (Really Simple Syndication) και αποτελεί μία διάλεκτο της γλώσσας XML (Extensible Markup Language). Πιο συγκεκριμένα, το Podcasting αφορά στη δημοσίευση αρχείων τύπου XML που περιέχουν αναφορές σε μέσα (media) που βρίσκονται αποθηκευμένα σε ένα διαδικτυακό τόπο (π.χ. αρχεία ήχου, αρχεία εικόνας, κείμενο, γραφικά κ.α. – enclosures). Tα προγράμματα με δυνατότητα συλλογής Podcasts (Podcasters) αποθηκεύουν τα συνδεδεμένα αρχεία διαβάζοντας τα αρχεία XML μέσω τροφοδοσίας νέων σε φόρμα RSS

Ουσιαστικά μιλάμε για μια καινούργια μορφή ραδιοφώνου, όπου δεν περιμένεις να ξεκινήσει η εκπομπή, αλλά την εκπομπή την έχεις στο κινητό σου και μπορείς να την ακούσεις όποτε εσύ θέλεις.

Η νέα εποχή του ραδιοφώνου είναι εδώ.

Εμπιστευτείτε το Jam2 Studio και την τεχνογνωσία του για την ηχογράφηση επαγγελματικού Podcast προκειμένου να κάνετε το επόμενο βήμα στον χώρο των Media.

Σας προσφέρουμε άρτιους χώρους ηχογράφησης και post production, κειμενογράφους για την βελτιστοποίηση των κειμένων σας, δημοσιογράφους για την δημιουργία περιεχομένου.
Ρωτήστε μας και θα σας ενημερώσουμε για τις διαδικασίες που απαιτούνται καθοδηγώντας σας προκειμένου η εκπομπή (Podcast) σας να ανέβει εκεί που πρέπει.

Ανεβάστε το δικό σας podcast στίς λίστες των Apple – Google – Spotify podcasts και γίνετε μέρος της εξέλιξης στην ιστορία των media.

 

Go top